Székhely: 5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Bejárat: 5100 Jászberény, Sportpálya út felől
tel: +36 57 404 200  +36 57 404 201 e-mail: szent.istvan.jaszbereny@gmail.com

2017 őszén az I. Jászsági Szakmaválasztó Kiállításon Pócs János országgyűlési képviselő úr parlamenti látogatást ajánlott fel a Jászberényi járáshoz tartozó iskolák egy hetedikes osztályának. Nagy örültünk, amikor a sorsolás nyertese a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium 7. c osztálya lett. Így 2018. január 15-én az iskola pedagógusai és hetedikes tanulói vettek részt a látogatáson.
Képviselő úrral a Parlament északi oldalán található, föld alá süllyesztett Látogatóközpont bejáratánál találkoztunk, majd együtt indultunk el a látogatóközpontot az Országház épületével összekötő földalatti folyosón.
A díszesen aranyozott lépcsőházban több mint 130 lépcsőfokon jutottunk fel a szobrokkal és színes üvegablakokkal szegélyezett, díszfestéssel gazdagon borított főemeletig.
A díszlépcsőház megtekintésekor megtudtuk, hogy a teret uraló, vörös színű szőnyeggel borított, 96 fokból álló lépcsősor a főbejárattól a kupolacsarnokig vezet. Lotz Károly festőművész három falfestménye látható a főlépcsőház mennyezetén. A helyiség ékessége - az egyetlen külföldi eleme az épületnek- a Hollandiából származó nyolc darab, egyenként négy tonna súlyú gránitoszlop, amelyből összesen 12 darab található a világon. A két oldalon látható eredeti díszes üvegablakok Róth Miksa műhelyének remekei.
Utunk ezután a kupolacsarnokba vezetett. 2000. január 1. óta őrzik itt a magyar Szent Koronát és a koronázási jelvényeket, amelyre 0- 24 órában koronaőrök vigyáznak. Szerencsések voltunk, mert 12 óra volt, így megnézhettük az őrségváltást is.
A kupolacsarnokból az ülésterembe mentünk, ahol a főfalon Magyarország uralkodócsaládjainak festett címerei láthatók, míg az emelvény két oldalán a nemesség történelmi szerepét kiemelő falfestmények vannak. Az ülésteremben képviselő úr köszöntötte a csoportot, s bepillantást nyerhettünk képviselői munkájába, eddig elért kiemelkedő sikereibe, majd a sétát a látogatóközpont kiállító helyiségében zártuk, ahol Parlamentünk építésének történetét, kivitelezésének menetét,  a pályázatra beérkező látványterveket nézhettük meg 3D-s videókon.
Akik nem voltak velünk, és tehetik, feltétlenül menjenek el a szép élményeket és komoly ismereteket nyújtó sétára.
Köszönjük Pócs János képviselő úrnak a parlamenti látogatást.

 


KRÉTA e-napló

KRÉTA elektronikus ügyintézési rendszer

Integrált Könyvtári Rendszer

Órarend

Gyakorlati képzés

Elektronikus Oktatási Rendszer

Heti étlap

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban

Talentum alapítvány

innovation

Kedves Szülők!
Tisztelt Támogatóink!

Szeretném megköszönni, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogatják a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium alapítványát. Mindezt iskolánk fejlesztésére, s gyermekeik céljainak megvalósítására fordítjuk.

Bízom abban, hogy a jövőben is számíthatunk támogató együttműködésükre, oktató-nevelő munka támogatására.

A Talentum Alapítvány adószáma: 19223151-1-16
Az alapítvány számlaszáma: 10200586-45112076-00000000
Bank: K&H
                                                                   
Köszönettel:
Pomázi Imréné
Intézményvezető

Széchenyi terv