Székhely: 5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Bejárat: Jászberény, Sportpálya út felől
tel: +36 57 404 200  +36 57 404 201 e-mail: szent.istvan.jaszbereny@gmail.com

Május 15-én a POK által szervezett versenyek győzteseit jutalmazták kedves ünnepség keretében. Szép hagyomány, hogy a díjazott tanulók egy szál virággal köszönték meg a meghívottak előtt felkészítő tanáraik munkáját. A taps a szolnoki Megyeházán iskolánk három tanulójának és tanáraiknak szólt: Varga Krisztián a  megyei német versenyen ért el 1. helyezést, felkészítő tanára: Miklósné Kis Ildikó.
Ézsiás Judit a megyei rajzversenyen különdíjat kapott,  Urbán Orsolya 1. helyezést ért el. Felkészítő tanáruk: Kugler Erika.

Ne várd, hogy a föld meghasadjon
És tűz nyelje el Sodomát.
A mindennap kicsiny csodái
Nagyobb és titkosabb csodák.
 
Tedd a kezedet a szívedre
Hallgasd, figyeld, hogy mit dobog,
Ez a finom kis kalapálás
Nem a legcsodásabb dolog?
 
Nézz a sötétkék végtelenbe,
Nézd a kis ezüstpontokat:
Nem csoda-e, hogy árva lelked
Feléjük szárnyat bontogat?
 
Nézd, árnyékod hogy fut előled,
Hogy nő, hogy törpül el veled.
Nem csoda ez? - s hogy tükröződni
Látod a vízben az eget?
 
Ne várj nagy dolgot életedbe,
Kis hópelyhek az örömök,
Szitáló, halk szirom-csodák.
Rajtuk át Isten szól: jövök.
(Reményik Sándor: Csendes csodák)

A hagyományos forgatókönyv szerint zajlott május 4-én a Szent István Sportiskolában a ballagás… Szólna így egy unalmas tudósítás. De minden évben máshogy fúj a szél, másfajta virágillat bűvöli el érzékeinket, mert máshoz szólnak a búcsúzó szavak. Huszonhat kedves iskolatárs ballagott végig a Főiskola ódon lépcsőin a virágba öltöztetett falak közt.
A 11.-esek nevében Sápi Henrietta a közös emlékeket idézte meg, Csirmaz Regő a gyakorlóiskola gyökeret és erőt adó erejéről szólt: „Nevelt titeket a szépre, a jóra, és olyanokra is, hogy egy kulcscsomóban mindig tudd, hogy melyik az a kulcs, ami egy reszeléssel vagy két reszeléssel nyitja a szertár ajtaját. Megtanultátok a szelektív gyűjtés és szelektív hallás minden erejét, hiszen ökoiskola vagyunk. Bár, ha biológia órán a nyuszi szót halljátok, még mindig mindenki odafigyel, hiszen soha nem tudhatjátok, kinek szól.”
Szabó Flanna a 12.-esek nevében köszönt el a gimnáziumtól: a diáktársaktól, tanároktól, megköszönve munkájukat. Köszönetet mondott a szülőknek és osztályfőnöküknek, majd az összetartozás erejének hitével zárta beszédét: „a bizonyítvány, a diploma csupán egy papír, a pénz és az anyagi dolgok nem a legfontosabbak. Az élet csodája ezeknél sokkal többet jelent, mégpedig a szeretetet és a tiszteletet más emberek iránt. Amikor majd eljön az idő és visszatekintünk az életünkre, nem azt fogjuk nézni, hogy milyen munkánk vagy hány autónk volt, hogy mindig a legújabb Iphone volt-e a kezünkben. Hanem azt, hogy kik vettek körül, és elég szeretetet adtunk-e nekik. Fontos, hogy a búcsú után se szakadjunk el végleg egymástól! Gondoljatok arra, hogy négy év alatt olyan mély barátságokat kötöttetek, amelyek elkísérnek további utunkon! A gimnázium közösségéhez való tartozás évek múlva is azt jelenti majd, számítanak Rád és számíthatsz másokra.”
Pomázi Imréné intézményvezető az új lehetőségekre, az élet nehéznek tűnő, de legszebb időszakára hívta fel a ballagók figyelmét.
Az ünnepélyes zászlóátadás, a végén a lufik elengedése mind a ceremónia részei. Mégis másképp szólt a fanfár, máshogy lobogott a zászló, más úton repültek fel a léggömbök. Mert a búcsúzás a 12. a-tól és nekik osztályfőnöküktől, Nagyné Sipos Mariannától, egyszeri és megismételhetetlen.

A 4 vor Europe versenyen szereplő junior nagykövetek dr. Zrupkóné Pernyész Lívia senior nagykövet társaságában jutalomkirándulás keretében 2018. március 27-én a szolnoki Reptár kiállítását tekintették meg. A gépek, szimulátorok, játékok közt hirtelen kisgyermekké váltak a juniorok: Pozsonyi Ivett, Erdős Roland, Kovács Roland, Molnár Levente.

„Paul Valéry: Oszlopok éneke…..

Az időn átkelünk
s tündöklő termetünk
mondhatatlan nyomában
mondák kelnek csodásan….”  
A jászfelsőszentgyörgyi József Attila Művelődési Házban rendezték meg 2018. március 24-én a Fiatal Jászsági Értelmiségiek Konferenciáját. A konferencia elnöki tisztét Nagy András, az LVG nyugalmazott igazgatója töltötte be. A zsűri elnöke Dr. Molnár Sándor intézetigazgató, tanszékvezető egyetemi tanár. Tagjai: Dr. Hargitay Zoltán orvos, Nagy András nyugalmazott gimnáziumi igazgató, Dr. Turjányi Sándor nyugalmazott adjunktus.
A rendezvényt Pócs János, a Jászság országgyűlési képviselője nyitotta meg. Gimnáziumunkat Pozsonyi Ivett 12. a osztályos tanuló és dr. Zrupkóné Pernyész Lívia tanárnő képviselték. Ivett prezentációjában a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnáziumban megvalósuló Európai Nagykövetiskola programot mutatta be, és a januári brüsszeli utazásukról tartott élménybeszámolót.
A konferencia célkitűzése, hogy bemutassa, mivel foglalkozik kistérségünk ifjúsága. S hogyan és mivel igyekszik a XXI. század elején jobbá és szebbé tenni a Jászságot, Magyarországot, Európát s a Földünket.

A Határtalanul! pályázat keretében márciusban gimnazistáink öt felejthetetlen napot tölthettek  Erdélyben. A cél, hogy a marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportlíceum diákjaival felvegyük a kapcsolatot. A diákok nagy szeretettel és saját készítésű süteménnyel vártak minket. A HAT-17-03-2017-00069 számú "A sport is összeköt! elnevezésű pályázat az utánpótlás-nevelés megismerését és megismertetését tűzte ki célul. Az erdélyi és a partiumi, illetve a jászberényi olimpikonokról tartott képes beszámolók után futball-és kézilabda mérkőzéseket játszottunk. El kell ismerni, vendéglátóink erős ellenfélnek bizonyultak, s bár Marosvásárhelyen vereséget szenvedtünk, júniusban a visszavágó nem maradhat el! Erdély gyönyörű tájegységei, természeti értékei, emlékhelyei, kastélyai , a meleg vendégszeretet- mind lenyűgöztek bennünket. A külhoni diákokat június 9-13-ig mi látjuk vendégül. Addig is emlékül ott hagytuk Ézsiás Judit, Szvet Lilla és Urbán Orsolya által készített gimis zászlónkat.

A Szegedi Tudós Akadémia immár tizedik alkalommal rendezi meg a Tehetséges Diákok és Nobel-díjasok Találkozóját. Az orvosbiológiai kutatásokról szóló programnak minden alkalommal szerves részét képezi interaktív laboratórium látogatása is, amelynek célja, hogy a résztvevők testközelből ismerhessék meg az SZTA keretei között zajló munkát.
A mostani rendezvény díszvendége Tim Hunt professzor úr, aki a sejtciklusban szerepet játszó fehérjék felfedezéséért nyerte el a Nobel-díj Bizottság elismerését. Az ő előadásán kívül is számos értékes programelemet kínál konferenciánk.     
Szervezők:
Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány - Szegedi Tudós Akadémia
A magyar tudományos élet szempontjából 2012 fontos év volt. Ekkor ünnepeltük a világhírű magyar tudós, Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulóját. A megemlékezés-sorozatra kilenc Nobel-díjas kutató fogadta el a meghívást és látogatott el Szegedre, hogy tiszteletét és nagyrabecsülését fejezze ki a világhírű szegedi kutató, Szent-Györgyi Albert emléke előtt. A konferencia ideje alatt a Nobel-díjas kutatók ellátogattak Szeged vezető gimnáziumaiba, találkoztak az egyetemistákkal és a fiatalok fórumán válaszoltak a hallgatóság kérdéseire. A gimnazisták, egyetemisták és a Nobel-díjas kutatók pillanatok alatt megtalálták a közös hangot, élvezetes diszkussziókat folytattak. Az üzenet egyértelmű volt: a diákság továbbra is rendkívül nyitott, fogékony az intellektuális minőség iránt.
A sikerből kiindulva a szervezők létrehozták a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítványt, melynek rövid távú célkitűzése, hogy Szeged város fiataljai ne csak a nagy évfordulónkon találkozhassanak a tudomány kiváló képviselőivel, hanem regulárisan, évente legyen lehetőségük rá, ezzel a tudomány tisztelete, szeretete erősödjön a város és vonzáskörzete ifjú polgáraiban.
Ennek a programnak a 2017. decemberi rendezvényére kapott meghívást 3 tehetséges tanulónk és biológiatanáruk: Turóczi Ágnes, Tukacs Vivien, Galvács Adél
Tanár: Szabóné Darócz Mária

A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány által működtetett Szegedi Tudós Akadémia decemberi konferenciájának címe "Nobel Díjasok és Tehetséges Diákok X. Találkozója" jól mutatja, hogy immár tizedik alkalommal rendezik meg ezt a nagyszabású eseményt Szegeden. A mostani rendezvény díszvendége Tim Hunt professzor úr volt, aki a sejtciklusban szerepet játszó fehérjék felfedezéséért nyerte el a Nobel-díj Bizottság elismerését. Az ő előadásán kívül is számos értékes programelemet kínált a konferencia.
Kutató középiskolások előadásai
Az eddigi hagyományoknak megfelelően lehetőséget biztosítottak a középiskolások számára is, hogy eddigi kutatási eredményeiket bemutathassák Tim Hunt professzor úr és a konferencia közönsége előtt, a Szegedi Tudományegyetem legnagyobb előadótermében angol nyelven. Az előadások hossza diákonként 8 perc volt, amelyet 2 perces vita, hozzászólás követett.
(Örömmel tapasztaltuk, hogy a 11. és 12. évfolyamba járó diákjaink az angol nyelvű előadás nagy részét értették. A szaktárgyi ismeretek egy részét még nem tanulták, ezek megértésében sok segítséget adtak a ppt. kivetítések.)
Az előadások a Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny döntőjével párhuzamosan kerültek megszervezésre.
Laborlátogatások
Az őszi konferencián a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjának laboratóriumai megnyitják kapuikat az érdeklődő középiskolás diákok előtt, így engedve betekintést az ott folyó kutatómunkába.
A hagyományoknak megfelelően helyt adtak a középiskolás kutató diákok bemutatkozásának, illetve idén is meghívták a diákokat az SZTA mentorprogramjának keretén belül működő kutatólaboratóriumok látogatására.
( Patkányboncoláson, mitokondrium-vizsgálaton, sejtszintű folyamatokra vonatkozó kutatások bemutatásán vehettek részt diákjaink.)
Pedagógiai szekció
A szervezők lehetőséget teremtettek arra is, hogy a felkészítő tanárok részt vegyenek olyan pedagógiai innovációk bemutatásán, amelyek segítséget nyújthatnak a tehetséggondozó biológia oktatásban dolgozók számára.
Az első alkalommal Dr. Csapó Benő professzor úr gondolkodásfejlesztési lehetőségekről tartott előadása mellett konkrét példák alapján szó esett még az esszéírás, a digitális eszközök illetve a labormunka fejlesztő lehetőségeiről, továbbá a Nemzeti Pedagógus Kar biológia oktatással is foglalkozó szakmai csoportjának munkájáról. Az előadások és referátumok után, illetve a szekcióülést követő ebédszünetben lehetőség nyílt további szakmai beszélgetésekre is.
A konferencia idején megismerkedtünk Szeged nevezetességeivel is. Felejthetetlen élményekkel gazdagodtunk!
                                                                            Szabóné Darócz Mária


Nevek balról jobbra:
Muhari Éva (magyar); Forgács Lászlóné (német); Nagyné Sipos Marianna (angol); Szőke Péter (testnevelés); Miklósné Kis Ildikó (német); Móczó Erika (kémia); Stelkovicsné Kreuter Anikó intézményvezető-helyettes (magyar-ének); Guba Ferenc (matematika-fizika); Mészárosné Suba Judit intézményvezető-helyettes; Nyitrainé Tajti Edit (matematika-fizika); Pomázi Imréné intézményvezető; Kátainé Tasi Tünde iskolatitkár; dr. Zrupkóné Pernyész Lívia (földrajz-történelem); Szabóné Darócz Mária (biológia); Goda Krisztina (angol); Szécsiné Csákó Éva iskolatitkár).
A kép 2017. december 2-án készült, a 12.a osztály Szalagavató ünnepségén. /"Igazoltan távol lévők": Kugler Erika (rajz-etika-média); Szöllősiné Kárpáti Ágnes, Kiss-Kovács Kinga és Szöllősi Szabolcs (testnevelés). /
A gimnáziumban tanító tanárok: Majzik Zsuzsanna (angol); Fekete Viktória (történelem); Béres Gábor (matematika); Szabó-Bálint József és Palkó-Deli Andrea (informatika); Parti Tamás (angol-dráma és tánc)

November 17-én a biológia iránt érdeklődő gimnáziumi tanulók Gödöllőn jártak a Szegedi Tudós Akadémia Középiskolás Képzési Programjának keretében megrendezett előadássorozat egyik állomásán. Betekintést nyertünk a törvényszéki DNS ujjlenyomat-vizsgálat folyamatába Kerényi Zoltán SZTA – vezetőtanár irányításával. Gyakorlat közben érdekes előadást hallhattunk egy igazságügyi genetikus szakértő prezentálásában.
Hasznosnak, érdekesnek találtuk a programot, valódi élmény volt részt venni benne. Bizakodva várjuk a folytatást! Köszönjük Marika néninek és Annamarinak a lehetőséget.
Urbán Orsolya 10. osztályos tanuló

Te mire gondolsz, ha azt mondom, hogy „Élni a természetben”? Valószínűleg nem arra, hogy távol a civilizációtól, egyetlen hátizsákkal bejárni az Északi sarkvidéktől az Egyenlítőig a fél világot, Mongóliával kezdve Izlandon, Skócián, Lappföldön keresztül Görögországig. Ez a hátizsák magában hordozza a túléléshez szükséges eszközöket, és az „otthon melegét”, ami nélkülözhetetlen magányos útjai során. Steiger Oszkárnak ezt jelenti az ÉLET!
Ő látogatta meg november 13-án biológiaóránkat, és többek között erről az életmódról is beszélt nemrég megjelent könyve kapcsán. Már kisiskolás kora óta szerette a természetet és azon belül az állatokat.  Később, a gimnáziumban egy nagyszerű biológiatanár megkedveltette vele az etológia tudományát, és ezzel indította el azon az úton, amit hosszú évekig koptatott, s közben az ország egyik legelismertebb ragadozó madár szakértőjévé vált. Miután levizsgázott solymászatból, sok helyre eljutott a héják, sasok, vércsék, sólymok életmódját népszerűsíteni. Pár évvel később tehetsége és szakmai tudása elismeréséül egy jó barátjától ajándékba kapott egy tojó szirti sast, aki a Vera nevet viseli. Az országban első magánszemélyként tarthatott ilyen különleges madarat Farmoson, egy tanyán. Én magam szemtanúja lehettem egy sajátos kapcsolatnak madár és ember között. Szinte elképzelhetetlen és leírhatatlan, hogy Vera mennyire megszerette és párjának fogadta a gazdáját. Hosszú évek próbálkozásai után teljesült az „álom”, mesterséges megtermékenyítéssel, keltetőgépben melengetve végre kikelt a várva- várt fióka, Dzsigit. A kicsi napjait és életét, akár mint a saját gyermekéét fotózta és dokumentálta Oszkár.
Lelkesedését, elhivatottságát hallgatva, kedvet kap az ember egy kis madármegfigyeléshez, kutatáshoz. Kedvet kaptunk mi is a természetjáráshoz, az etológiához, pedig nem könnyű a 16 éves tiniket úgy lekötni, hogy síri csendben végig üljenek és figyeljenek egy tanórán keresztül. Köszönjük, hogy lehetőségünk volt meghallgatni Steiger Oszkárt egy rendhagyó biológiaóra keretében!
Nyitrai Petra 10.a

2017. október 12-én egy gyönyörű napsütéses őszi napon a biológia fakultációs csapat Marika néni vezetésével tanulmányútra kelt Tápiószelére, a Növényi Diverzitás Központba. A Központ 300 hektáros területen fekszik, melyen 1500 faj és 55.000 fajta növény található, és az ott dolgozó fanatikusok folyamatosan kutatnak több megőrizhető növény után. A területen számos védett növény és állatfaj él. Nagyságát és jelentőségét tekintve az intézmény Magyarországon az 1., Európában az 5., a világon a 12-13. helyen áll. Rédei- Pomázi Péter, az intézet kommunikációs asszisztense volt segítségünkre a látogatás időtartama alatt. Előadást tartott nekünk a Központ munkájáról, a fajtamegőrzés jelentőségéről. Mesélt nekünk a háziasításról és a mutációról, melyek következtében a növények csak emberi beavatkozással maradhatnak fenn. Mutatott képeket a régi, háziasítás előtti és a mostani, már háziasított növényekről, ahol a különbség jól látható volt.
A Pannon Magbank program lehetővé tette, hogy a Kárpát-medencében élő őshonos növényeket összegyűjtsék és megőrizzék a jövő generációjának. A program sikerrel járt, s ennek köszönhetően ma már 2200 fajta Kárpát-medencében élő őshonos növényt tartanak nyilván. A Központon belül ma már genetikai vizsgálatokkal és fehérjekutatással is foglalkoznak. Nagyon érdekes volt, hogy bepillanthattunk a laboratóriumok munkájába, voltunk biokémiai, genetikai laborokban is. Körbejárhattuk a terület egy részét, és még a hűtőkamrákba is bemehettünk. Az uniós támogatásból felújított intézet várja a látogatókat, a biológiai tanulmányokat folytató diákokat. A csoportunk egyik tagja a Növényi Diverzitás Központ 6000. látogatója volt, ezért mindenki kapott egy díszkiadású memória játékot. Nagyon örültünk a meglepetésnek!
Ezen a napon sok érdekes és új dolgot tanulhattunk, aminek majd a jövőben hasznát vehetjük. Köszönjük a biológiatanárunknak, Szabóné Darócz Máriának, hogy részesei lehettünk a tanulmányi kirándulásnak!


Solti Luca és Hájos Cintia 11. osztályos tanulók


KRÉTA e-napló

KRÉTA elektronikus ügyintézési rendszer

Integrált Könyvtári Rendszer

Órarend

Gyakorlati képzés

Elektronikus Oktatási Rendszer

Heti étlap

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban

Talentum alapítvány

innovation

Kedves Szülők!
Tisztelt Támogatóink!

Szeretném megköszönni, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogatják a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium alapítványát. Mindezt iskolánk fejlesztésére, s gyermekeik céljainak megvalósítására fordítjuk.

Bízom abban, hogy a jövőben is számíthatunk támogató együttműködésükre, oktató-nevelő munka támogatására.

A Talentum Alapítvány adószáma: 19223151-1-16
Az alapítvány számlaszáma: 10200586-45112076-00000000
Bank: K&H
                                                                   
Köszönettel:
Pomázi Imréné
Intézményvezető

Széchenyi terv