Székhely: 5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Bejárat: 5100 Jászberény, Sportpálya út felől
tel: +36 57 404 200  +36 57 404 201 e-mail: szent.istvan.jaszbereny@gmail.com

2017. október 12-én egy gyönyörű napsütéses őszi napon a biológia fakultációs csapat Marika néni vezetésével tanulmányútra kelt Tápiószelére, a Növényi Diverzitás Központba. A Központ 300 hektáros területen fekszik, melyen 1500 faj és 55.000 fajta növény található, és az ott dolgozó fanatikusok folyamatosan kutatnak több megőrizhető növény után. A területen számos védett növény és állatfaj él. Nagyságát és jelentőségét tekintve az intézmény Magyarországon az 1., Európában az 5., a világon a 12-13. helyen áll. Rédei- Pomázi Péter, az intézet kommunikációs asszisztense volt segítségünkre a látogatás időtartama alatt. Előadást tartott nekünk a Központ munkájáról, a fajtamegőrzés jelentőségéről. Mesélt nekünk a háziasításról és a mutációról, melyek következtében a növények csak emberi beavatkozással maradhatnak fenn. Mutatott képeket a régi, háziasítás előtti és a mostani, már háziasított növényekről, ahol a különbség jól látható volt.
A Pannon Magbank program lehetővé tette, hogy a Kárpát-medencében élő őshonos növényeket összegyűjtsék és megőrizzék a jövő generációjának. A program sikerrel járt, s ennek köszönhetően ma már 2200 fajta Kárpát-medencében élő őshonos növényt tartanak nyilván. A Központon belül ma már genetikai vizsgálatokkal és fehérjekutatással is foglalkoznak. Nagyon érdekes volt, hogy bepillanthattunk a laboratóriumok munkájába, voltunk biokémiai, genetikai laborokban is. Körbejárhattuk a terület egy részét, és még a hűtőkamrákba is bemehettünk. Az uniós támogatásból felújított intézet várja a látogatókat, a biológiai tanulmányokat folytató diákokat. A csoportunk egyik tagja a Növényi Diverzitás Központ 6000. látogatója volt, ezért mindenki kapott egy díszkiadású memória játékot. Nagyon örültünk a meglepetésnek!
Ezen a napon sok érdekes és új dolgot tanulhattunk, aminek majd a jövőben hasznát vehetjük. Köszönjük a biológiatanárunknak, Szabóné Darócz Máriának, hogy részesei lehettünk a tanulmányi kirándulásnak!


Solti Luca és Hájos Cintia 11. osztályos tanulók


KRÉTA e-napló

KRÉTA elektronikus ügyintézési rendszer

Integrált Könyvtári Rendszer

Órarend

Gyakorlati képzés

Elektronikus Oktatási Rendszer

Heti étlap

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban

Talentum alapítvány

innovation

Kedves Szülők!
Tisztelt Támogatóink!

Szeretném megköszönni, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogatják a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium alapítványát. Mindezt iskolánk fejlesztésére, s gyermekeik céljainak megvalósítására fordítjuk.

Bízom abban, hogy a jövőben is számíthatunk támogató együttműködésükre, oktató-nevelő munka támogatására.

A Talentum Alapítvány adószáma: 19223151-1-16
Az alapítvány számlaszáma: 10200586-45112076-00000000
Bank: K&H
                                                                   
Köszönettel:
Pomázi Imréné
Intézményvezető

Széchenyi terv