Székhely: 5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Bejárat: 5100 Jászberény, Sportpálya út felől
tel: +36 57 404 200  +36 57 404 201 e-mail: szent.istvan.jaszbereny@gmail.com

Te mire gondolsz, ha azt mondom, hogy „Élni a természetben”? Valószínűleg nem arra, hogy távol a civilizációtól, egyetlen hátizsákkal bejárni az Északi sarkvidéktől az Egyenlítőig a fél világot, Mongóliával kezdve Izlandon, Skócián, Lappföldön keresztül Görögországig. Ez a hátizsák magában hordozza a túléléshez szükséges eszközöket, és az „otthon melegét”, ami nélkülözhetetlen magányos útjai során. Steiger Oszkárnak ezt jelenti az ÉLET!
Ő látogatta meg november 13-án biológiaóránkat, és többek között erről az életmódról is beszélt nemrég megjelent könyve kapcsán. Már kisiskolás kora óta szerette a természetet és azon belül az állatokat.  Később, a gimnáziumban egy nagyszerű biológiatanár megkedveltette vele az etológia tudományát, és ezzel indította el azon az úton, amit hosszú évekig koptatott, s közben az ország egyik legelismertebb ragadozó madár szakértőjévé vált. Miután levizsgázott solymászatból, sok helyre eljutott a héják, sasok, vércsék, sólymok életmódját népszerűsíteni. Pár évvel később tehetsége és szakmai tudása elismeréséül egy jó barátjától ajándékba kapott egy tojó szirti sast, aki a Vera nevet viseli. Az országban első magánszemélyként tarthatott ilyen különleges madarat Farmoson, egy tanyán. Én magam szemtanúja lehettem egy sajátos kapcsolatnak madár és ember között. Szinte elképzelhetetlen és leírhatatlan, hogy Vera mennyire megszerette és párjának fogadta a gazdáját. Hosszú évek próbálkozásai után teljesült az „álom”, mesterséges megtermékenyítéssel, keltetőgépben melengetve végre kikelt a várva- várt fióka, Dzsigit. A kicsi napjait és életét, akár mint a saját gyermekéét fotózta és dokumentálta Oszkár.
Lelkesedését, elhivatottságát hallgatva, kedvet kap az ember egy kis madármegfigyeléshez, kutatáshoz. Kedvet kaptunk mi is a természetjáráshoz, az etológiához, pedig nem könnyű a 16 éves tiniket úgy lekötni, hogy síri csendben végig üljenek és figyeljenek egy tanórán keresztül. Köszönjük, hogy lehetőségünk volt meghallgatni Steiger Oszkárt egy rendhagyó biológiaóra keretében!
Nyitrai Petra 10.a

KRÉTA e-napló

KRÉTA elektronikus ügyintézési rendszer

Integrált Könyvtári Rendszer

Órarend

Gyakorlati képzés

Elektronikus Oktatási Rendszer

Heti étlap

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban

Talentum alapítvány

innovation

Kedves Szülők!
Tisztelt Támogatóink!

Szeretném megköszönni, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogatják a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium alapítványát. Mindezt iskolánk fejlesztésére, s gyermekeik céljainak megvalósítására fordítjuk.

Bízom abban, hogy a jövőben is számíthatunk támogató együttműködésükre, oktató-nevelő munka támogatására.

A Talentum Alapítvány adószáma: 19223151-1-16
Az alapítvány számlaszáma: 10200586-45112076-00000000
Bank: K&H
                                                                   
Köszönettel:
Pomázi Imréné
Intézményvezető

Széchenyi terv