Székhely: 5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Bejárat: Jászberény, Sportpálya út felől
tel: +36 57 404 200  +36 57 404 201 e-mail: szent.istvan.jaszbereny@gmail.com

Különleges biológia fakultáció

2019. 06.05-én, szerdán biológia fakultáción Bozóki Balázs biológus előadását hallhattuk. Az általa készített PPT-ben bemutatta az aktuális kutatási anyagát: a hódokat, a hüllőket és kétéltűeket. Az elméleti ismeretek után belevetettük magunkat az egyed feletti vizsgálatokba: kipróbáltuk ennek a szakmának egyik gyönyörét, bagoly köpeteket boncolhattunk. Előkerültek bordadarabok, állkapcsok, sőt még egész koponyák is. Kaptunk előre kinyomtatott lapokat és internetes dokumentumot, ahol lerajzolt csontok segítettek felismerni, hogy milyen állatokat evett a köpet gazdája. Madarak, egerek, pockok kerültek felismerésre. Sok információval és gyakorlati tudással lettünk gazdagabbak. Köszönjük az élményt!
Nyitrai Petra 11.a

       

 

 

2019. május 29-én a 11. és 12. osztály biológia fakultációja Ipolytarnócra utazott.
Itt megtekintettük a bükki nemzeti park területén lévő ősmaradványokat és a park részén növény és állat határozást is csináltunk. Emellett a parkban megcsodálhattuk az életnagyságú őslény szobrokat is. Ilyen volt például a kardfogú tigris vagy a medvekutya. Ezek után részt vettünk egy túrán, ami alatt idegenvezető segítségével felfedezhettük az itt megtalálható leleteket, mancs és pata nyomokat és megkövesedett fákat. A túra alatt láthattunk egy múzeumot az itt talált leletekből, rengeteg lábnyom és cápafog található itt, megnézhettünk egy animációt, hogy hogyan is képzelik el napjainkban a tudósok az ősállatokat és egy külön épületben megcsodálhattuk régen milyen hatalmas fák nőttek ezen a vidéken. Majd hazafelé meglátogattuk a Buddha Parkot ahol olvashattunk Kőrösi Csoma Sándorról, megismerhettünk egy teljesen más kultúrát és meghallgathattuk Buddha megvilágosodás történetét is.

A Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium 10. osztályából hárman, Csákó Eszter, Csillik Ágnes és Hanka Enikő kísérő pedagógusunkkal, Szabóné Darócz Mária tanárnővel részt vettünk „A Nobel-díjasok és tehetséges diákok” XIII. találkozóján, Szegeden 2019. 02. 24-26-án.
Vonattal érkeztünk Szegedre, s a Novotel Hotelben szálltunk meg. A délutánt városnézéssel töltöttük. Másnap, reggeli után bevezető előadást hallgattunk meg az elemi idegjelenségről és Patch-clamp módszerről. Ez kiegészítette az eddig tudásunkat érdekes tényekkel, információkkal. Ezután autóbusszal elmentünk Hódmezővásárhelyre, a Németh László Gimnáziumba. Itt az érzékszervekről szóló interaktív órán és szemboncoláson vettünk részt.
Kiadós ebéd után a József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében projektekről és kutatásokról, köztük Dr. Erwin Neher Nobel-díjjas tudós felfedezéséről hallgattunk angol nyelvű előadásokat. Este a Szegedi Nemzeti Színházban több néptáncegyüttes közös műsorát láttuk. A 2019. évi Talentum-díj átadása után állófogadásra mentünk a Tisza Hotelbe. A színvonalas vacsorát együtt fogyasztottuk el a kutatókkal.
Kedden gimnazista és egyetemista diákokkal csoportfoglalkozáson és kerekasztal-beszélgetésen vettünk részt. A tanulók beszámoltak a program lényegéről és eddigi kutatásaikról. A program segítségével lehetőséget kaptunk ez elemi idegjelenségek részletes megismeréséhez és az ehhez kellő tudás elsajátításához. A tanulás mellett felejthetetlen élményekben volt részünk, melyet kellő komolysággal és vidámsággal töltöttük.
Köszönjük Marika néninek és iskolánknak a lehetőséget!
Csákó Eszter, Csillik Ágnes és Hanka Enikő

    

Ünnepi beszéd

Tisztelt tanáraim, kedves diáktársaim!

Büszkeséggel tölt el, hogy közösen emlékezünk az 1848. március tizenötödikei eseményekre.Nagy örömömre szolgál, hogy ez alkalommal én kaptam azt a méltóságteljes feladatot, hogy emlékeztessem Önöket, és titeket arra, hogy milyen dicsőségesek, nemes lelkűek és oroszlánszívűek voltak elődeink. Mennyi bátor tettet hajtottak végre ahhoz, hogy mi, itt ma, egy független országban élhessünk.
Nagy szeretettel köszöntöm testvériskolánk, a marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportlíceum tanárait, diákjait. Nagy izgalommal és lelkesedéssel vártunk benneteket, és azt, hogy újra találkozhassunk, eltölthessünk együtt pár napot. Számtalan programmal készültünk, reméljük, sok új ismerettel, barátsággal és élménnyel tértek majd haza. Hálásak vagyunk azért, hogy velünk együtt emlékeztek meg népünk egyik legkiemelkedőbb és a történelem során az egyik legdicsőbb eseményéről, a forradalomról.
,,Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!’’- A bécsi forradalom hírére a pesti fiatalok a cselekvés útjára léptek, felléptek elnyomóik ellen. Ezt az elszántságot Petőfi Sándor Nemzeti dal c. indulójából is érezhetjük.
Március tizenötödike nemcsak azért volt fontos, mert végre kinyilváníthattuk véleményünket és követelményeinket, hanem azért is, mert a magyar nép összefogott, és közös erővel próbált változást hozni az országba. A szabadság gondolata és a nemzeti öntudat cselekvésre sarkallta az embereket.
Hálával tartozunk a jeles nap hőseinek, a márciusi ifjaknak. Igazi példaképek számunkra, mert fáradozásuk nem volt hiábavaló. Ezen a napon a szabadság dicsőségét ünnepeljük, erre emlékezünk meg ma is, közösen.
,,Álljunk meg előttük
csak egy pillanatra,
emlékezzünk vissza
arra a nagy napra!

Az a nap a népnek
szabadságot adott,
mi sem felejtjük el
azt a dicső napot.’’

Zsombók Lídia 11. a osztályos tanuló

2019. február 18-án rendhagyó helyismereti osztályfőnöki órán ismerhették meg gimnáziumunk diákjai a Jászsági Évkönyv 2018-as számában megjelent publikációkat a Jászság történelméről, gazdaságáról, művészetéről. A rendezvényt Pomázi Imréné intézményvezető nyitotta meg. Pethő László nyugalmazott egyetemi docens, habil, az Évkönyv felelős szerkesztője tájékoztatta a diákokat a kiadvány korábbi számainak elérhetőségeiről, általános információkat osztott meg az 1993 óta megjelenő sorozat történetéről, a szerkesztőbizottság összetételéről.
Gálikné Nagy Erzsébet történelem szakos tanár általánosságban mutatta be az Évkönyv szerkezetét. Három cikket emelt ki részletes ismertetésre. Kovács László István: A jászberényi Szent Korona történetéhez, Sebők Balázs: Az 1918-as sorsfordító esztendő emlékezete, valamint Bugyi Gábor – Fodor István Ferenc: A kommunizmus áldozatainak emléktáblái c. írásaikat. Mindhárom tanulmányt történelmi eseményekhez kapcsolódó források alapján állították össze a szerzők.
Bódisné Görbe Krisztina közgazdász Jászberény Város Önkormányzatának Képviselő-testülete által bevezetett helyi adóiról tartott ismertetőt a gimnazistáknak.
Kugler Erika vizuális kultúra tanár Pethő László: Babagyár és bugylibicska – beszélgetés a népművészet mesterével Holló Lászlóval című cikkét, és Iparművészek a Jászságból c. saját összeállítása alapján nyolc fiatal iparművész, formatervező életútját mutatta be a pályaválasztástól a munka világába történő beilleszkedésig. A művészek alkotásait rövid filmbemutató tette élményszerűbbé.
A tanóra végén a tanulók az elhangzott ismertetők alapján kérdésekre válaszolhattak. A nyertesek Jászságról szóló ajándékkönyveket, és a Jászsági Évkönyv 2018-as számát kapták jutalomként.
A cikket írta: Kugler Erika

Köszönet a Samsung Electronics Magyar Zrt.-nek az adományokért, melyeket gimnáziumunk kapott 2019. február 13-án. A társadalmi felelősségvállalás jegyében átadott készülékeket Pomázi Imréné intézményvezető vette át.

 

Jászberény Városi Könyvtár versíró pályázatot hirdetett VI. Csillagkürt-2018 címmel. A magyar kultúra napján, 2019. január 22-én került sor az eredményhirdetésre. A Jászsági költők verspályázatán Sárközi Bianka 11. osztályos tanulónk az 1. helyezettnek járó jutalmat vehette át Utasi Hajnalka költőnőtől és Kocsán László írótól.

Díszbe öltözött diákok, földig érő fehér ruhában a keringő dallamára lejtő végzősök. Mosoly, meghatódottság a szülők és tanárok szemében, büszkeség a végzősök tekintetében. 2018. december 1-jén a Szatmári Rendezvényház fényei a végzős diákok és osztályfőnökük, Muhari Éva tiszteletére gyúltak ki. Gimnáziumunk kiemelt eseményét megtisztelte jelenlétével Szatmári Antalné alpolgármester asszony, Mészárosné Vas Márta, a Jászberényi Tankerületi Központ szakmai igazgatóhelyettese és Czigányné Harmath Éva, a Szülői közösség elnöke.
Színvonalas, ünnepi műsor keretében kapták meg a 12.-esek az összetartozást és a Szent István Sport Gimnáziumhoz tartozás jelképét. Babinszki Gellért és Ézsiás Judit fogalmazták meg útravaló gondolataikat a végzősöknek:
"A mai este különleges számotokra, hiszen megtisztelő figyelmet, kitüntetést kaptok. A szalag, melyet hamarosan gallérotokra tűzünk, azt üzeni, olyan közösséghez tartoztok, aminek az emlékét még sokáig hordjátok szívetekben. A Rákóczi út járókelői és egész Jászberény előtt büszkén dicsekedjetek azzal, hogy a Szent István Sport Gimnázium végzős diákjai vagytok. Mi is irigykedve, valamint édes-bús tekintettel követjük lépteiteket. Bizonyára öröm van a szívetekben, hogy mindaz a cél, amiért ide jöttetek, kézzel fogható közelségbe került. Az érettségi már csak néhány hónap. Kellemes dolog lehet ünneplő szmokingban és földig érő báli ruhában eltáncolni négy év fájdalmát, küszködését, örömét, vidámságát. Kívánjuk, hogy iskolánk és tanáraink féltő-óvó szárnyai alól kikerülve bölcs döntéseket hozzatok. Ehhez sok türelmet, kitartást, lendületet kívánunk. Hiszen Arany János szavaival élve:
,, Útjaink százfelé válnak,
De szívünk egy célért dobog.
Nekivágunk a küzdelmes mának,
És épít karunk egy szebb holnapot…”

Farkas Boglárka az ünnepeltek nevében köszöntötte a vendégeket:
"Azt gondolom, eddigi életem egyik legnehezebb feladata a szalagavatós beszéd megírása, hiszen minden végzős nevében kell búcsút vennem az iskolánktól, tanárainktól, az alsóbb évesektől és mindattól a rengeteg kis apróságtól, ami négy éven át kitöltötte mindennapjainkat. Évről évre egyre szorosabbá vált a kapocs, amely összeköt minket szeretett gimnáziumunkkal. Az itt töltött idő alatt sok jó barátra tehettünk szert, megtapasztaltuk az igazi diákéletet, mivel az intézményben számos program résztvevői, szervezői lehettünk: többek közt ilyen volt a gólyatáborunk, ahol megszületettek első közös élményeink, amelyet nem sokkal később a gólyaavatónk követett, ahol csak folytatódott az emlékgyűjtés. Minden évben lelkesen részt vettünk az Öko-napon, a Szent István diáknapon, a Christhmas partyn és a különböző sportrendezvényeken vagy vetélkedőkön. Sohasem felejtjük el a közösen átélt élményeket, az izgalommal szervezett és várt osztálykirándulásokat, ahol bebizonyítottuk  Éva néninek, hogy aranygyerekei vagyunk. Nem feledjük az erdélyi utunkat, ahol pár napig megélhettük az erdélyi életet, és megmásztuk igazgatónővel a hegyet egészen a Jézus szíve kilátóig! Örökre szívünkben őrzünk egy-egy tanári aranyköpést, amin mi jókat nevettünk- akár hetekig is...Úgy gondolom, iskolánk több tekintetben is felkészített az életre. Megtanultunk olyan profi módon  érvelni, amivel bármikor bárkit megtudtunk győzni. Ami azonban még fontosabb, megtanított minket a felelősségvállalásra, arra, hogyan illik viselkedni, és mit is fog jelenteni felnőttnek lenni. Az elmúlt évek tapasztalatai szerint azt gondolom, ha bármilyen segítségre, támogatásra lenne szükségünk, az iskola kapui mindig nyitva állnak számunkra."

Az est fénypontját, a bécsi keringőt és az osztálytáncot Farkas Bernadett tanárnő tanította meg az osztállyal.

ÖKO-nap a Gimnáziumban október 8-án:Milyen sebességgel repül a méh? Hogyan ismerik fel "családtagjaikat"? Mi vár a hereméhekre? Mindez és még sok más érdekesség derült ki Németh Viktor,iskolánk laboránsának előadásából. A totó után irány a Hajta! Szabóné Marika néni tesztje a csapattagok természetismetetben való jártasságára kérdezett rá. Nyitrainé Edit néni matematikai feladványokkal doppingolta a Zúgó körül barangolókat. Szőke Péter tanár úr a gimisek ügyességét tette próbára. Szerencsére minden gyerek visszatalált,sőt, tanáraink sem vesztek el. Köszönet Miklósné Ildi néninek a szervezésért. Az izgalmas vetélkedőt a 12.-esek egyik csapata nyerte. Jószívűségüknek köszönhetően tortájukból az egész osztály lakmározhatott.
A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, álló emberek, fa, gyermek, túra/szabadtéri és természet
A képen a következők lehetnek: egy vagy több ember, gyermek, túra/szabadtéri és természet

"Adjad meg sorsuk a magyar szíveknek, hogy megáldottak legyenek a napok! Legyenek ismét hétfők, dolgos keddek és békés, szent vasárnapok! Legyenek szerdák és szép csütörtökök, eleven péntekek, s dalos szombatok. És pusztuljanak el mind az ördögök, hogy legyenek ismét békés nappalok!
És legyenek ismét dalos tavaszok s nyarak ringassanak telt kalászokat, ősszel forrjanak tüzes magyar borok, s telek szüljenek meséket, álmokat. Legyenek ismét dalosak az ajkak és szálljanak ismét a magyar dalok! Ó, add meg sorsuk végre a magyarnak, hogy magyarok legyünk, ne pedig rabok!"

Iskolánk tanulóinak nagyszerű összefogása nyomán méltó ünnepség keretében emlékeztünk meg a forradalom és szabadságharc 62. évfordulójáról "Levélhullás" címmel.
"1956 októberében rendkívüli időjárás volt Magyarországon: nyáriasan meleg idő. De a falevelek tudták, hogy ősz van. Sárgán, pirosan és barnán hullottak le a fákról. És mindent láttak, ami azon az őszön történt"-kezdték az ünnepséget a 9. osztályos szereplők. S a levélhullásban megelevenedtek költőink versei és visszaemlékezései nyomán az 1956. október 23-i és az azt követő események.Köszönet a műsorban szereplő 4.b, 9.a, 10.a és 12.a osztályos tanulóknak, az énekeseknek:Bolla Mónikának, Kátai Viktóriának, Rékasi Arikánnak, Szikra Zsófiának, Tamási Eszternek.

Készítette: Laszip Bálint 10.a

 

A "Hunyadiak" címmel középiskolásoknak szervezett történelmi,kulturális,művészeti és hadijáték vetélkedőn gimnazistáink első helyen végeztek. A csapat tagjai:Ézsiás Judit,Csákó Eszter, Varga Krisztián; Halaj Balázs,Czimmer Bence,Tábori Gergő. Köszönet a szervezőknek a vidám ötletért és a gazdag ajándékokért: a Rakétások Baráti Körének és Joósz Attila nyá. őrnagynak!

A képen a következők lehetnek: 1 személy, ülés, asztal és belső tér

KRÉTA e-napló

KRÉTA elektronikus ügyintézési rendszer

Integrált Könyvtári Rendszer

Órarend

Gyakorlati képzés

Elektronikus Oktatási Rendszer

Heti étlap

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban

Jelentkezési lapok

Talentum alapítvány

innovation

Kedves Szülők!
Tisztelt Támogatóink!

Szeretném megköszönni, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogatják a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium alapítványát. Mindezt iskolánk fejlesztésére, s gyermekeik céljainak megvalósítására fordítjuk.

Bízom abban, hogy a jövőben is számíthatunk támogató együttműködésükre, oktató-nevelő munka támogatására.

A Talentum Alapítvány adószáma: 19223151-1-16
Az alapítvány számlaszáma: 10200586-45112076-00000000
Bank: K&H
                                                                   
Köszönettel:
Pomázi Imréné
Intézményvezető

Széchenyi terv