Székhely: 5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Bejárat: Jászberény, Sportpálya út felől
tel: +36 57 404 200  +36 57 404 201 e-mail: szent.istvan.jaszbereny@gmail.com

A II. Rákóczi Ferenc emlékév alkalmából a Rakétások Baráti Köre és Fegyveres Szervek Baráti Köre által megrendezett történelmi, kulturális és művészeti vetélkedőn összemérhettük tudásunkat a helyi középiskolás tanulókkal. A verseny nem volt könnyű, ugyanis előzetes ismereteket kellett szereznünk a témával kapcsolatban. A változatos kérdéssor megválaszolása után meghallgattuk Molnár László tárogatójátékát és Bolla János előadását. Az eredmények ismertetése előtt közösen átnéztük a feladatsort, megbeszéltük a helyes válaszokat, ezzel is bővítve ismereteinket.
A nyerteseknek lehetőségük nyílt elutazni október 19-én Kassára, a történelmi Magyarország egyik meghatározó nagyvárosába. Így jutottam el Kassára az osztály-és egyben versenytársaimmal (Kohári Krisztián, Zsótér Leonardo, Hanka Enikő, Kalóczkai Márk).
A kora reggeli órákban indult az autóbuszunk. Az utazás során felelevenítették számunkra Kassa történelmét, II. Rákóczi Ferenc és Márai Sándor életét. Délelőtt folyamán megérkeztünk a városba és megkezdtük a helyi nevezetességek felfedezését. A látnivalók és érdekességek múltját Joósz Attila mesélte el nekünk. Első műemlék, aminél megálltunk, Kassa címere volt, ami fogadja a Fő tér északi része felől érkező sétálókat. A szobor mögötti parkban sétálva már láthattuk a Szent Erzsébet-székesegyház jellegzetes egyedi gótikus stílusát. Az altemplomban elhelyezett Rákóczi-kriptában tiszteletünket tettük az elhunytak földi maradványi előtt, majd elénekeltük nemzeti himnuszt. A téren megtekintettük a Szent Orbán-harangot, az Állami Színházat, az Immaculata oszlop-és szoborcsoportot. Elsétáltunk a Rodostói-házhoz, hogy koszorút helyezzünk a fejedelem szobrára és megtekintsük törökországi lakásának replikáját. Ezután elindultunk a Márai Sándor emlékházhoz. A kiállítás bemutatta a város történetét, az író ott töltött éveit és a későbbi életét fényképekkel, idézetekkel és felvételekkel szemléltetve. Kisétáltunk Márai szobrához, ahol leülhettünk a művésszel „társalogni”. Ezt követő szabadprogram után visszaszálltunk a buszra, hogy hazainduljunk Jászberénybe.
Köszönjük az élménydús és felejthetetlen kirándulást!

Csákó Eszter

KRÉTA e-napló

KRÉTA elektronikus ügyintézési rendszer

Integrált Könyvtári Rendszer

Órarend

Gyakorlati képzés

Elektronikus Oktatási Rendszer

Heti étlap

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban

Talentum alapítvány

innovation

Kedves Szülők!
Tisztelt Támogatóink!

Szeretném megköszönni, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogatják a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium alapítványát. Mindezt iskolánk fejlesztésére, s gyermekeik céljainak megvalósítására fordítjuk.

Bízom abban, hogy a jövőben is számíthatunk támogató együttműködésükre, oktató-nevelő munka támogatására.

A Talentum Alapítvány adószáma: 19223151-1-16
Az alapítvány számlaszáma: 10200586-45112076-00000000
Bank: K&H
                                                                   
Köszönettel:
Pomázi Imréné
Intézményvezető

Széchenyi terv