Székhely: 5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Bejárat: Jászberény, Sportpálya út felől
tel: +36 57 404 200  +36 57 404 201 e-mail: szent.istvan.jaszbereny@gmail.com

A Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium tíz diákjának (a 10., 11. és 12. osztály tanulóiból) megadatott az a lehetőség a Szegedi Tudós Akadémia jóvoltából, hogy ismét ellátogassunk Gödöllőre. Az egyetemen Kerényi Zoltán tanár úr beavatott minket és még vagy harminc diákot az elválasztástechnikai módszerek elméletébe és gyakorlatába.
Első feladatunk egy különleges és izgalmas kísérlet volt: a növényi pigmentanyagok papírkromatográfiás elválasztása. Alapanyagaink és eszközeink a következők voltak: nyers klorofill-oldat (KL), aceton, petroléter, 3 kémcső, kémcsőállvány, pipetta, kromatográfiás papír, grafit ceruza, vonalzó és egy marker toll. A kromatográfiás papírból 3 darab T alakot kellett kivágni úgy, hogy a T szára olyan hosszú legyen, hogy majd beleérjen legalább 7-8 mm mélyen a kémcsőbe helyezett oldószerbe. A kivágott T szárára halványan egy grafitcsíkot húztunk 2 cm magasan. A klorofill- oldatból automata pipettával a startvonalra cseppenként tettünk rá. A minták megszáradása után az egyik T csíkokat belehelyeztük a kémcsövekbe. Rövid várakozás után a klorofill- oldatból szétváltak és felfutottak a papíron a színek.

Második feladatunk a növényi pigmentanyagok szétválasztása vékony réteg kromatográfiával (TLC). Alapanyagaink és eszközeink: nyers klorofill- oldat (KL), eluens, TLC lemez, pipetta, grafit ceruza, vonalzó és marker toll volt. A klorofill- oldatból automata pipettával a startvonalra cseppenként tettünk rá. A TLC lemezt elhelyeztük az eluenst tartalmazó üvegkádba. Majd megvártuk amíg a frontvonal kb. 10-12 cm-t haladt. A lemezt ezek után kivettük a futtató edényből és ceruzával óvatosan megjelöltük az oldószer-frontot. Bejelöltük ceruzával a különböző színanyag-sávok helyét, majd vonalzó segítségével lemértük a színanyagok által megtett utat.

  

Utolsó feladatunk az ételszínezékek gélelektrolízise volt. Alapanyagaink és eszközeink a következők voltak: gélelfo berendezés, automata pipetta, Eppendorf- csövek, főzőpohár, marker toll, ceruza, ételfesték, színes cukorkák, festékkivonó oldat, agaróz gél, 1x TAE futtató puffer és spatula. A négy üres Eppendorf – cső tetején meg kellett sorszámoznunk 5-8.-ig. Alkoholos filccel ráírtuk egyenként a 4 főzőpohárra az 5, 6, 7, 8 számokat. Pasteur- pipetta segítségével festékkivonó oldatot az FK jelű Eppendorf- csőből minden pohárba. A kapott színes cukorkákat elhelyeztük a megfelelő pohárba. Egy pohárba csak egyféle cukrot tehettünk. A pohár mozgatásával kivontuk a festéket a cukorból (addig kellett oldani, amíg a színes réteg le nem oldódott az alatta lévő fehér rétegig).  A cukor maradékát eltávolították a pohárból. A kioldott festéket átpipettáztuk a megfelelő Eppendorf- csövekbe. A festékoldatokat tartalmazó csöveket lecentrifugáltuk.  Miután végeztünk a centrifugálással a mintát pipettával az agaróz gél zsebeibe helyeztük, az oldatot lassan nyomtuk ki a pipettából, nehogy kiszúrjuk a zsebeket. A festékeket ezután gélelektrolízis berendezéssel 100V-on 15 percig futtattuk.

Élményeink szerteágazóak és örömmel teliek voltak, amelyeket Kerényi Zoltán tanár úr humora még színesebbé tett. Köszönetet szeretnénk mondani azért, hogy részt vehettünk ezen a programon és hogy tanáraink törődnek diákjaik magas szintű oktatásával és nevelésével. Köszönjük!

Szalóki Lili 10.a

KRÉTA e-napló

KRÉTA elektronikus ügyintézési rendszer

Integrált Könyvtári Rendszer

Órarend

Gyakorlati képzés

Elektronikus Oktatási Rendszer

Heti étlap

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban

Talentum alapítvány

innovation

Kedves Szülők!
Tisztelt Támogatóink!

Szeretném megköszönni, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogatják a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium alapítványát. Mindezt iskolánk fejlesztésére, s gyermekeik céljainak megvalósítására fordítjuk.

Bízom abban, hogy a jövőben is számíthatunk támogató együttműködésükre, oktató-nevelő munka támogatására.

A Talentum Alapítvány adószáma: 19223151-1-16
Az alapítvány számlaszáma: 10200586-45112076-00000000
Bank: K&H
                                                                   
Köszönettel:
Pomázi Imréné
Intézményvezető

Széchenyi terv