Székhely: 5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Bejárat: Jászberény, Sportpálya út felől
tel: +36 57 404 200  +36 57 404 201 e-mail: szent.istvan.jaszbereny@gmail.com

 „Nincsen határ ottan, ahol egy nyelvet beszélnek és testvérnek hívják az embert…” A Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium gimnazistái számára ez a gondolat kiegészül és valósággá válik a marosvásárhelyi Száz Adalbert Sportlíceum tanárai- és diákjaihoz fűződő szeretetteljes baráti kapcsolattal. A Határtalanul! pályázat utazásainak segítségével tavasszal együtt emlékezhettünk iskolánkban a március 15-i eseményekre, míg a nemzeti összetartozás napját Marosvásárhelyen tölthettük együtt. Június 2-6. között gimnáziumunk 40 diákja és 4 pedagógusa látogatott egy eseménydús tanulmányi kirándulás keretében Erdélybe.
Megelevenedett számunkra az irodalom, a történelem és a művészet a Teleki-téka és a Kultúrpalota, a fehéregyházi Petőfi Múzeum falai között, Segesváron, Székelyudvarhelyen illetve a Házsongárdi temetőben, valamint Tamási Áron, Orbán Balázs és Wass Albert nyughelyén.
A Teleki- és a Kemény-kastélyokban, a Helikon asztalnál a családok leszármazottai meséltek történelmükről, amelyet kiegészítettek Csorba István Árpád, a Rákóczi Szövetség erdélyi elnökének, a Sportlíceum történelem tanárának szellemes, érdekfelkeltő gondolatai. Nagyváradon Szent László, Kolozsvárott Hunyadi Mátyás és Bocskai István alakja kelt életre előttünk.
Testvériskolánk tanárai elkalauzoltak bennünket Erdély csodálatos természeti kincseihez is. Jártunk a Királyhágónál, a Kelemen-havasokban, a parajdi és a tordai sóbányákban, Szovátán a Medve-tónál, valamint megkóstoltuk a borvizet is.
Októberben, iskolánk fennállásának 100. évfordulója alkalmából rendezett díszünnepségre várjuk vissza barátainkat, de a tanárok és diákok közötti kapcsolat nincs térhez és időhöz kötve, ápolása folyamatos. Valljuk és hisszük: „Percre se feledd, hogy testvéred minden magyar, bárhol is éljen. Összetartásban rejlik csak erő.”
Dr. Zrupkóné Pernyész Lívia
  

HAT-17-03-2017-00069.
A Határtalanul pályázat segítségével látogathattunk el testvériskolánkba, a marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportlíceumba. Barátság, szerénység, kedvesség, magyar szó mindenhol. Otthon voltunk.

Gimnazistáink öt felejthetetlen napot töltötte k  Erdélyben 2018. március 25-29-ig. A cél, hogy a marosvásárhelyi Szász Adalbert Sportlíceum diákjaival felvegyük a kapcsolatot. A diákok nagy szeretettel és saját készítésű süteménnyel vártak minket.  "A sport (is) összeköt! " elnevezésű pályázat a sport utánpótlás-nevelés megismerését és megismertetését tűzte ki célul. Az erdélyi és a partiumi, illetve a jászberényi olimpikonokról tartott képes beszámolók után futball-és kézilabda mérkőzéseket játszottunk. El kell ismerni, vendéglátóink erős ellenfélnek bizonyultak, s bár Marosvásárhelyen vereséget szenvedtünk, elhatároztuk, júniusban a visszavágó nem maradhat el!

Erdély gyönyörű tájegységei, természeti értékei, a parajdi sóbánya, az udvarhelyi Csiga-lépcső, a szovátai sóvidék, a Tordai-hasadék mind lenyűgöztek bennünket. Túráztunk a Jézus szíve kilátóhoz, Orbán Balázs sírjához, megkoszorúztuk Wass Albert és Tamási Áron emlékhelyeit. Vendéglátóinknak emlékül ott hagytuk a Kugler Erika tanárnő irányításával Ézsiás Judit, Szvet Lilla és Urbán Orsolya által készített gimis zászlónkat.

A külhoni diákokat június 9-13-ig mi láttuk vendégül. Iskolánk bemutatása, a sportéletről készített ppt-s előadások után barátságos sportmérkőzéseket játszottunk: a kosárlabdában és a fociban győztek a berényiek. A Hajta-túrát követően a délutánt az Állatkertben töltöttük. Megkoszorúztuk a Gerevich-emléktáblát, jártunk a Jász Múzeumban. A Magyarországon töltött öt napon az egri várat, a debreceni Nagyerdei Stadiont, Budapesten a Parlamentet és a Szikla Kórház kiállítását láthatták a külhoni magyarok.
Nehéz volt a búcsú, de segített rajtunk a dal, amit együtt énekeltünk az elválás reggelén: „Annyi mindent kéne még elmondanom, s ha nem teszem, talán már nem is lesz rá alkalom…”
A kialakult kapcsolat folytatásának reményével köszöntünk el erdélyi barátainktól.

A videó megtekinthető az alábbi linken:
https://youtu.be/QkGI5Fdibu8

A TutiHirben megjelent online cikk: 2018.07.07.
A Jászkürtben megjelent cikk: 2018.07.12.

KRÉTA e-napló

KRÉTA elektronikus ügyintézési rendszer

Integrált Könyvtári Rendszer

Órarend

Gyakorlati képzés

Elektronikus Oktatási Rendszer

Heti étlap

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban

Jelentkezési lapok

Talentum alapítvány

innovation

Kedves Szülők!
Tisztelt Támogatóink!

Szeretném megköszönni, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogatják a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium alapítványát. Mindezt iskolánk fejlesztésére, s gyermekeik céljainak megvalósítására fordítjuk.

Bízom abban, hogy a jövőben is számíthatunk támogató együttműködésükre, oktató-nevelő munka támogatására.

A Talentum Alapítvány adószáma: 19223151-1-16
Az alapítvány számlaszáma: 10200586-45112076-00000000
Bank: K&H
                                                                   
Köszönettel:
Pomázi Imréné
Intézményvezető

Széchenyi terv