Székhely: 5100 Jászberény, Rákóczi út 53. Bejárat: Jászberény, Sportpálya út felől
tel: +36 57 404 200  +36 57 404 201 e-mail: szent.istvan.jaszbereny@gmail.com

ÖKO-témanap: Állatok világnapja
alsó tagozat

ÖKO-iskolaként a jászberényi Gyakorló Sport Általános Iskola és Gimnáziumban a korábbi évek hagyományainak megfelelően a zöld jeles napok keretében az idei tanévben is folytatódik a tanulók környezettudatos magatartásának, természet- és állatszeretetének formálása.
Az Állatok Világnapja alkalmából október 5-én iskolai nap keretében a gyermekek különböző programokon vettek részt, melyek mindegyike az állatokhoz kapcsolódott. Az iskolarádióban elhangzott műsor zenével és versekkel teremtett hangulatot a nap további eseményeihez.
Az első és második évfolyamos gyerekek kilátogattak a Kutyákkal az Életért Alapítvány kutyakiképző telephelyére, ahol a kiképzők a gyakorlópályán megmutatták a gyerekeknek a kutyákkal történő személy-jelzéseket, engedelmes munkát, akadályleküzdést. A műromon pedig azt láthatták a gyerekek, hogyan keres és jelez egy mentőkutya, ha élő embert talál a romok alatt.
A harmadik és negyedik évfolyamos tanulók a Jászberényi Állatkertben csapatokat alkotva feladatlapokkal ellátva vették birtokba az állatkertet. Láthattak látványetetéseket, melyen tevékenyen részt is vehettek, valamint egy nagyon érdekes feladatban versenyeztek az osztályok. Az oroszlánok ebédjét készíthették el oly módon, hogy nyers húsokat kötöztek egy hosszú fatuskóra. Ezután a gondozó bevitte minden osztály elkészített ebédjét a kifutóba. Lázas várakozás után esőként a 4. a ebédkínálatát választották az állatok. Persze a többi osztályét sem hagyták ott…
Minden osztály jól érezte magát ezen a napsütéses őszi napon. Ezt bizonyítják a fényképek is.

ÖKO nap Farmoson: 2016. október 5.
felső tagozat

Az „Állatok világnapja” alkalmából iskolánk ötödikes és nyolcadikos tanulói Farmosra utaztak.
Az ötödikes osztályok először a Természetvédelmi területen forgószínpadszerűen vettek részt madárgyűrűzésen, békamentésen és megismerkedhettek a terület növényvilágával is.
Ezzel egy időben a nyolcadikos gyerekek a Vízparti Élet Házában szakvezető segítségével tekinthették meg a kiállítást. Az egykori kúriából felújított ház előterében a Tápió-vidék vízparti térképe fogadta a látogatókat. A ház nagytermében lévő állandó kiállítás a Tápió –vidék élőhelyeit mutatta be egy óriási terepasztal segítségével. Öt hatalmas akváriumban az egyes élőhelyekre jellemző vízi állatokat és a hazánkba is behurcolt halfajokat figyelhettük meg.
Másfél óra eltelte után a két csoport ismét buszra szállt és helyszínt váltottunk, az ötödikesek az Oktatóközpontba, a nyolcadikosok pedig terepre mentek.
Élményben és ismeretekben gazdag nappal emlékeztünk a Zöld jeles napok egyikére.

ÖKO-TÁBOR GYOMAENDRŐDÖN  2016.06.27. - 2016.07.02.

Az idén is megszerveztük Halápi Nikivel közösen immár „tizensokadik” alkalommal a hagyományos nyári ÖKO-tábort 2016. jún. 27. - 2016. júl. 02. között a Gyomaendrődre a körös menti Pájer kempingbe. A táborba összesen 38  5-8. osztályos diákot vittünk, 25 fiút s 13 leányt. 27.-én  délben autóbusszal érkeztünk a táborba ahol nagy szeretettel s még nagyobb sárral és vízzel fogadtak bennünket köszönhetően az előző napi felhőszakadásnak. A következő napokban az időjárás egyre szebb arcát mutatta felénk s a hét végére már bőven 30 fok fölött járt a hőmérséklet. Ennek köszönhetően az előre eltervezett programokat maradéktalanul megtudtuk valósítani. E programok között voltak már évek óta jól bevált, kedvelt tevékenységek mint az ökohábrú, szellemi vetélkedő, horgászverseny, vízibomba vadászat s az éjszakai bátorságtúra. Több új programmal  pedig színesebbé, érdekesebbé tettük a hetet a gyerekek számára. Volt például strandfoci, strandröpi, pohárfetés, kürtöskalács készítés és kóstoló, csúszdaverseny, motorcsónakázás a Körösön, kirándulás Dévaványára a túzokrezervátumba ahol sikerült etetni a fiatal túzokokat. A sok program mellet kellő szabadidőt is biztosítottunk a gyerekek számára  melyet mindenki azzal töltötte amihez leginkább kedve volt. Voltak akik aktív módon horgászással, focizással, csocsózással, biliárdozással töltötték a szabadidőt  s voltak olyanok akik szobákban pihenve vagy a hasukat a napon süttetve pihentek . Az estéinket színesítettük  az akkor folyó labdarúgó EB meccsek nézésével s az azokra tett fogadásokkal, melyeket díjaztunk is. Az utolsó estét egy jó hangulatos tábortűzzel, nyársalással zártuk. A hazautazás napján szombaton délelőtt tartottuk meg az addigi élményeket, ismereteket összefogó szellemi vetélkedőt. Ez után pedig a tábor értékelése, a versenyek díjazása és a szobatisztasági verseny értékelése maradt hátra. Ebben az egyhetes jó hangulatú, mozgalmas nyári táborban a gyerekek is mi is kellemesen elfáradtunk úgyhogy jól esett utána kipihenni a pihenést!

2016-08-19
Jakkel Imre


KRÉTA e-napló

KRÉTA elektronikus ügyintézési rendszer

Integrált Könyvtári Rendszer

Órarend

Gyakorlati képzés

Elektronikus Oktatási Rendszer

Heti étlap

Iskolánk részt vesz az európai közösség pénzügyi támogatásával finanszírozott európai iskolagyümölcs-programban

Talentum alapítvány

innovation

Kedves Szülők!
Tisztelt Támogatóink!

Szeretném megköszönni, hogy személyi jövedelemadójuk 1%-ával támogatják a Szent István Sport Általános Iskola és Gimnázium alapítványát. Mindezt iskolánk fejlesztésére, s gyermekeik céljainak megvalósítására fordítjuk.

Bízom abban, hogy a jövőben is számíthatunk támogató együttműködésükre, oktató-nevelő munka támogatására.

A Talentum Alapítvány adószáma: 19223151-1-16
Az alapítvány számlaszáma: 10200586-45112076-00000000
Bank: K&H
                                                                   
Köszönettel:
Pomázi Imréné
Intézményvezető

Széchenyi terv